Guliver/Getty Images

Când și cum se aplică carantina și izolarea23 min read

De Ionuț Preda 22.03.2020

Multe persoane care revin în țară au intrat în carantină sau izolare la domiciliu, mai ales dacă au călătorit în zone în care boala este foarte răspândită.

Poate că termenii sună puțin intimidant, mai ales când nu sunt explicați, dar trebui să știi că ei se rezumă la respectarea unor reguli necesare pentru controlul epidemiei timp de 14 zile. Este incomod să renunți la libertatea de mișcare și contact uman pentru două săptămâni, dar cu cât aderența la aceste măsuri este mai mare, cu atât este încetinită răspândirea epidemică, iar sistemul medical primește mai mult timp vital pentru a trata toate cazurile grave. 

Care e diferența dintre carantină și izolare la domiciliu?

Dacă vorbim despre sensul termenului carantină, el se referă la izolarea preventivă a unui individ sau grup care a intrat în legătură cu un o persoană testată pozitiv pentru o boală contagioasă, sau vine dintr-o regiune unde există o epidemie.

Din punct de vedere legal, carantina individuală se aplică în două moduri:

  1. carantina instituționalizată (menționată de cele mai multe ori doar sub termenul de carantină), când un individ este plasat de autorități în centre speciale de carantină pentru o anumită perioadă de timp;
  2. izolarea la domiciliu (menționată și ca auto-izolare), când un individ are obligația de a rămâne pe raza locuinței pentru o perioadă de timp hotărâtă de autorități.

În cazul actualei epidemii de COVID-19 în România, atât carantina, cât și izolarea la domiciliu trebuie respectate pentru o perioadă de 14 zile din momentul în care sunt impuse în fiecare caz individual.  

În ce situații se aplică carantina/izolarea?

În momentul de față există trei situațiiConform Ordinului 414/2020. just.ro în care aceste măsuri ți se pot aplica: 

  1. dacă ai călătorit în afara țării în ultimele 14 zile;
  2. dacă ai intrat în contact cu o persoană care a fost confirmată cu COVID-19, sau care a călătorit în state cu transmitere comunitară extinsă (vezi mai jos) și prezintă simptome;
  3. dacă stai în aceeași locuință cu o persoană aflată în izolare la domiciliu.

În primul caz, cel în care te întorci dintr-un stat care are epidemie de COVID-19, măsura care ți se aplică depinde de zona sau zonele în care ai călătorit. Autoritățile române le împart în două categorii: state/regiuni/orașe cu răspândire comunitară extinsă a bolii, sau zona roșie, iar restul statelor sunt incluse în zona galbenă.

Un PDF cu zonele roșii și galbene actualizate este publicat zilnicPoți descărca documentul de pe cnsbtc.ro. pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). În cazul în care ai călătorit în una din aceste zone în ultimele două săptămâni, va trebui să anunți acest fapt la revenirea în țară, la aeroport sau punctul de frontieră.

Astfel, dacă ai călătorit într-o zonă roșie, vei intra în procedura de carantină. În schimb, în cazul în care ai fost într-o zonă galbenă, vei fi nevoit să intri în izolare la domiciliu.

Este extrem de important să declari cu exactitate locurile în care ai călătorit, având în vedere că avem deja exempleUn ofițer în rezervă MAI a revenit din Israel și s-a internat la Spitalul MAI Dimitrie Gerota din București fără să precizeze acest fapt. A ajuns să infecteze cadrele medicale și zeci de alte persoane din Capitală. mai.gov.ro despre ce se poate întâmpla în caz contrar. Altfel, ar trebui să știi că ascunderea acestor informații la revenirea în țară te face pasibil de fals în declarații; iar dacă ajungi să transmiți virusul SARS-CoV-2 mai departe în condițiile acestea, riștiConform unui OUG recent care modifică legea 286/2009 din Codul Penal. just.ro pedeapsa cu închisoarea sau amendă penală

În al doilea caz, cel în care ai intrat în contact cu o persoană testată pozitiv pentru COVID-19, va trebui să respecți procedura de izolare la domiciliu. Aceeași măsură se aplică și pentru cei care au intrat în contact cu persoane care au simptome de COVID-19 și au călătorit în zone roșii. (ex: dacă ai intrat în contact direct cu o persoană venită din Italia care prezintă sau a dezvoltat ulterior simptome).

În al treilea caz, cel în care locuiești în același spațiu (apartament, casă) cu o persoană care intră sau urmează să intre în izolare, va trebui să respecți și tu aceeași perioadă de izolare la domiciliu de 14 zile. 

Cum se aplică carantina?

În cazul în care ai călătorit într-una din zonele roșii, vei fi preluat de autorități la intrarea în țară și transportat la un centru de carantină, unde vei sta pe o perioadă de 14 zile. Dacă testele pentru COVID-19 făcute în acest timp au rezultate negative și nu ai simptome la sfârșitul acestei perioade, vei fi lăsat să te întorci acasă, fără obligații suplimentare.

Este bine să știi că, pe lângă spațiu de cazare corespunzător, statul este obligatConform prevederilor din Hotărârea nr. 201/2020, art.2. lege5.ro să îți asigure pe parcursul carantinei hrană și apă în cantitate suficientă, îmbrăcăminte corespunzătoare, mijloace de comunicare și orice alt fel de asistență necesară (de ex. asistență medicală pentru alte condiții medicale decât COVID-19) și în același timp să-ți protejeze bagajele și orice bunuri personale pe care le ai la tine. 

Un balcon din Iași. Iuliana Luțcanu/KONTROLAB/LightRocket via Guliver/Getty Images

Cum se aplică izolarea la domiciliu?

Dacă ai călătorit în ultimele două săptămâni în una din zonele galbene, vei fi consultat medical la revenirea în țară și, dacă nu prezinți simptome, vei fi îndrumat către domiciliu. Nu înainte de a completa un formular și de a oferi date de contact, precum și adresa la care te vei izola.

În cazul în care ai intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19 sau care prezintă simptome și a călătorit în zona roșie, vei fi cel mai probabil contactat de autoritățile care desfășoară ancheta epidemiologică. Dacă ai suspiciunea asta și nu ai fost contactat, comunică acest lucru medicului de familie sau Direcției de Sănătate Publică (DSP) locală.

CITEȘTE ȘI: Care sunt simptomele COVID-19?

Pe parcursul celor 14 zile de izolare, nu ai voie să părăsești domiciliul sub nicio formă, și vei ține legătura cu medicul de familie sau, în caz că nu ai, cu DSP-ul județean, care vor verifica dacă dezvolți simptome de COVID-19 în această perioadă.

Autoritățile te pot verifica oricând la domiciliu pe parcursul celor 14 zile și, dacă observă că nu respecți perioada de izolare, îți pot deschide dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Ca să poți ieși oficial din perioada de izolare, ai nevoie de un aviz epidemiologic, emis de medicul de familie sau DSP, care va eliberat dacă se constată că nu ai prezentat simptome pe parcursul perioadei..

Ce riști dacă nu respecți carantina sau izolarea?

Este destul de greu să încalci carantina odată ce ești repartizat într-un centru, având în vedere că ele sunt păzite de poliție și jandarmerie. Este mai ușor să încalci măsurile de izolare, dar și în cazul acesta poți fi verificat de autorități. În orice caz, dacă nu respecți perioada de 14 zile odată începută, riști următoarele sancțiuni și pedepseConform unui OUG recent care modifică legea 286/2009 din Codul Penal. just.ro pentru zădărnicirea combaterii bolilor:

  1. închisoare cu perioadă între 6 luni și 15 ani, în funcție de efectele produse;
  2. amenzi penale de până la 20,000 de lei;
  3. interzicerea unor drepturi.

Și, cel mai important, riști sănătatea celor din jur.

Pe lângă aceste măsuri, dacă vei fi prins încălcând perioada de izolare, vei fi plasat în carantină instituționalizată. În același timp, dacă vei fi prins încălcând perioada de carantină, ți se vor anula zilele deja efectuate și vei plasat din nou într-un centru timp de 14 zile.Conform Ordonanței Militare nr. 2/2020. just.ro

Ar trebui să mă izolez din proprie inițiativă?

Am vorbit până acum de măsuri de măsurile care se aplică legal. Însă acestea pot fi depășite într-o situație care evoluează în fiecare zi. De exemplu, s-ar putea să fi călătorit recent într-un stat care nu era considerat zonă galbenă când ai revenit în țară, dar a înregistrat între timp o creștere a cazurilor. Sau să fi participat la un eveniment ținut într-un astfel de stat la care a fost prezentă o persoană diagnosticată cu COVID-19.

Ai putea, de asemenea, să fi intrat în contact cu o persoană care ulterior a intrat în izolare, din cauza contactului cu un pacient de COVID-19. Și chit că aceasta nu dezvoltă simptome, este important de știut că o bună parte din cei afectați sunt asimptomatici, dar pot transmite virusul mai departe. 

În cazul în care ai suspiciuni că ai fi putut fi expus virusului astfel, este indicat să aplici singur măsurile de izolare. Nu vei fi verificat de autorități, dar va fi o precauție suplimentară pentru a încetini răspândirea virusului.

Dacă manifești simptome de COVID-19 care nu sunt urgente (ex: asemănătoarea unei răceli), nu te duce direct la o Unitate de Primiri Urgențe. Contactează mai întâi medicul de familie sau DSP-ul local și explică-le situația. În cazul în care ai o urgență medicală care necesită intervenția ambulanței, încearcă, pe cât posibil, să explici suspiciunile operatorilor de urgență, sau cere-i persoanei care sună la numărul de urgență să facă acest lucru.

Dacă nu poți să te izolezi acasă, cel mai important este să respecți recomandările de distanțare socială. Este un termen folosit des în toate zonele cu epidemii de COVID-19, dar nu este vorba de nimic complicat. În primul rând, păstrează o distanță de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane atunci când ieși din casă și evită, pe cât posibil, orice fel de zone aglomerate. Evită interacțiunile fizice, precum strângerea mâinilor, îmbrățișările, săruturile, cu alte persoane, în afara celor cu care stai.  În cazul în care te afli în zone în care nu poți respecta distanța (ex: transport în comun), nu sta față în față cu alte persoane. 

Restricții publice

Pe 24 martie, guvernul a adoptat o ordonanță militarăConform Ordonanței Militare 3/2020, just.ro prin care interzice temporar toate deplasările în afara domiciliului care nu sunt necesare. Astfel, chiar dacă nu te afli în situație de carantină sau izolare, ai voie să ieși din casă doar pentru muncă, cumpărături, asistență medicală urgentă, îngrijirea copilului, a unei persoane bolnave/cu dizabilități sau decesul unui membru de familie, pentru activități fizice individuale sau plimbarea animalelor de companie (doar în apropierea locuinței), donarea de sânge, activități umanitare/voluntariat, pentru activități agricole sau comercializarea produselor agroalimentare. În cazul în care te duci la muncă, ai nevoie de adeverință de la angajator și de legitimația de muncă. Pentru celelalte cazuri, incluzând liber-profesioniștii, trebuie să ai la tine o declarație pe proprie răspundere.Modelul declarației poate fi descărcat de aici. Poate fi completată și olograf.

Există restricții suplimentare dacă ai peste 65 de ani. În afara situațiilor în care te deplasezi în interes profesional sau pentru activități agricole – pentru care te poți deplasa cu adeverință de la angajator și legitimație de muncă sau declarație pe proprie răspundere – poți părăsi locuința pentru celelalte motive doar între orele 11 și 13.

Ce ar mai trebui să știu?

În cazul în care intri în carantină sau izolare la domiciliu, pe baza documentelor eliberate de DSP vei beneficia de concediu de carantină, care este diferit de concediul medical sau de odihnă, precum și de indemnizație de carantină pe întreaga perioadă, echivalentul a 75% din venitul brut.Conform OUG 158/2005, art.20. just.ro

În timpul perioadei de izolare la domiciliu nu ai voie să primești vizitatori sau să părăsești raza locuinței (incluzând curtea, dacă locuiești la casă) pentru niciun motiv. Dacă nu ai stocuri suficiente de alimente/necesități, apelează la familie/vecini, care vor trebui să-ți lase cele necesare în fața locuinței, fără să pătrundă în ea. Și totuși, dacă nu ai la cine apela în acest caz, ministrul de interne sugerează că ar trebui să intri în contact cu primăria locală, deși există ceva confuziePrimarul Iașului, Mihai Chirica, declara pe 7 martie 2020 că primăria nu livrează încă alimente celor aflați în izolare, deoarece nu au fost stabilite proceduri în acest sens. ziaruldeiași.ro legată de acest aspect. Există inițiative pe Facebook, precum cea a ONG-ului Geeks for Democracy, care asigură livrări la domiciliu pentru cei care au nevoiePentru întrebări legate de program, va trebui să contactezi organizatorii pe pagina lor de Facebook. dar momentan sunt limitate la marile orașe.Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SOCIETATE|CORONAVIRUS

E imunitatea colectivă o soluție?

De Valentina Nicolae 25/03/2020
Câte ceva despre imunitatea colectivă și cum poate aceasta influența pandemia de COVID-19.
SĂNĂTATE|CORONAVIRUS

Evoluția COVID-19 în România

De Mindcraft Stories 25/03/2020
Iată cum au crescut numărul de cazuri de infecție cu coronavirus, decesele și însănătoșirile, în câteva grafice simple
SĂNĂTATE|CORONAVIRUS

De ce durează atât vaccinul pentru COVID-19?

De Mihai Ghiduc 24/03/2020
Specialiștii spun că ar fi o minune să avem un vaccin mai devreme de un an. De ce ne va lua oare atât, chiar și când sunt puse resurse imense în joc?
SĂNĂTATE|CORONAVIRUS

(Aproape) totul despre coronavirus

De Mindcraft Stories 22/03/2020
Adunăm aici informații esențiale despre virusul ce-a pus lumea pe hold.